Saltar a continguts

Centre d’Esplai Santa Maria

Navegació

Menú principal

Història

Imatge de complement

El Centre d’Esplai Santa Maria de Balaguer va néixer l'any 1991 al sí de la parròquia que porta el mateix nom. Va sorgir com una resposta educativa, un espai, un àmbit i una forma diferents d’acompanyar des del lleure a un nucli de famílies que d’entrada eren marginades de la ciutat, ubicades al barri conegut amb el nom d’El Firal.
Aquest barri estava habitat per famílies immigrants del sud de l'estat espanyol vingudes durant l’època de la guerra i la postguerra del 1936.
En una primera etapa el Centre va estar sota el suport econòmic de Càritas Diocesana. Un espai confessional i d’opció preferencial per a la gent marginada del sector (nens i nenes d’entre sis i catorze anys) de la comunitat balaguerina. La primera època de l’esplai es plantejava amb incertesa però il·lusió, amb un equip de joves dirigits per l’Àlex Rubio que anteriorment havien format part d’un grup d’escoltes de Balaguer. Les activitats van començar a tirar endavant amb un nombre de quaranta-cinc nens i nenes i amb un nombre de monitors voluntaris, carregats d’un esperit social bastant fort. Joves que, amb un servei gratuït i incondicional, preparàvem amb il·lusió les trobades quinzenals.
Partint del que teníem al nostre abast, la gran riquesa humana dels nens/es, de les famílies i dels monitors, d’una economia més o menys solvent i d’un local cedit per la parròquia juntament amb l’Ajuntament, vam educar a través del lleure (jocs, cants, tallers, excursions...) a nens i nenes que passaven part del dissabte al carrer sense fer res.
Aquesta primera etapa va ser una època florida, doncs; la novetat de l’esplai i de la seva dinàmica feien que dia rere dia el grup creixés en nombre de nens/es i de monitors/es.
L'any 1995 l’Ajuntament de Balaguer i juntament amb el Rector de la parròquia van creure convenient restaurar la casa on funcionava l’esplai, ja que és una casa d’estil mudèjar i és patrimoni artístic i històric de la ciutat. El nostre centre va haver de tancar temporalment fins a trobar un altre local. Finalment i després de buscar molt, vam trobar un local al mateix barri que no massa temps enrere havia funcionat com a bar. Allí vam estar des de l'any 1996 fins al 2004, amb unes condicions precàries i amb les mateixes característiques que l'anterior local ja que l’espai era molt reduït i mal distribuït. Aquest fet ens impossibilitava fer certes activitats a l'interior. Tot seguit, Càritas Diocesana es va replantejar la idea del projecte d’esplai que s’havia pensat en un bon començament, ja que les famílies que en són beneficiàries, avui per avui, no estan del tot marginades. Són famílies estandarditzades, de classe treballadora, cosa que no implica una mena d’esplai gratuït envers els seus fills. Amb aquest raonament ens van retirar el seu suport econòmic.
Fins al curs 2004-05 l’esplai va estar dirigit per diversos directors: l’Àlex Rubio, seguit per l’Eva Camprubí conjuntament amb la Montse Díaz, la qual va estar davant del grup fins al curs 2003-2004. En aquest moment el centre va patir un canvi important. La directora, la Montse Díaz, després de mantenir-se més de 10 anys al capdavant del Centre d'Esplai Santa Maria, va decidir deixar el centre. Tot i així l’equip de monitors, que estava molt consolidat, va continuar la seva tasca educativa en el lleure. El centre tenia en plantilla dos monitors titulats en direcció de lleure i dos monitors més que estaven pendents d'aprovació de les pràctiques. Així doncs hi hagué un relleu i el Santi Amores decidí posar-se al capdavant i fou nomenat nou director.
Amb l'arribada de nou director també arribà nou local. Es tractava d'una nova edificació situada a l'Hostal Nou i que ens cedí l'Ajuntament de Vallfogona de Balaguer. La instal·lació, tot i ser nova, tenia algunes mancances. Les obres no estaven acabades i mentrestant els nens i els monitors s'haurien d’adaptar a les noves instal·lacions.
Després de diversos diàlegs, la parròquia de Santa Maria de Balaguer ens cedí un despatx a l'edifici mateix de la parròquia per portar a terme les tasques de secretaria del centre, l'Ajuntament de Vallfogona de Balaguer va acabar les obres del local social de l'Hostal Nou i es van tramitar les negociacions de cessió d'algunes de les sales de l'edifici. Es van incorporar nous monitors que van fer que l'equip de monitors superés la xifra de vint-i-cinc monitors al centre, i es van preparar les celebracions dels deu anys de colònies i els quinze d'esplai.
Durant el curs 2006-2007 se celebrà l'aniversari dels quinze anys amb diversos actes com un sopar d’aniversari, un espectacle al Teatre Municipal que per culpa d’una desgràcia no es celebrà, un cap de setmana d'oci de tots els monitors, una exposició de fotografies i records,...
La novetat més important encara havia d'arribar, i no fou fins al curs 2007-2008 quan la parròquia de Balaguer ens cedí un local exclusiu per fer les activitats de la nostra entitat. Es tracta de l'edifici annex de l'Església del Sagrat Cor. En aquest local abans s'hi havia fet catequesi i havia estat seu de Càritas. Actualment no s'utilitzava i es va arribar a l'acord de cedir-lo al C.E. Santa Maria mentre hi organitzés activitats.
A finals del curs 2007-2008 hi hagué un nou canvi de direcció de l’esplai, i en aquest moment decidí seguir al capdavant de l’equip el Jaume Pujol. La novetat principal que hi hagué durant el curs fou l'adquisició d'una furgoneta combi per poder realitzar tant el transport de material com persones.
El curs 2008-2009 es plantejava difícil per l'entitat: La greu crisi econòmica global que va començar el 2008 es va agreujar molt i afectà en part el funcionament de l'entitat i la seva economia. Les administracions públiques retallaren les subvencions per al curs 2008-2009 i això provocà que la nostra entitat no pogués baixar els preus de les quotes de les activitats d'esplai i les colònies i afavorir les famílies amb menys recursos. Això va provocar que durant el curs només assistissin vint-i-dos nens a l'esplai i vuitanta-cinc a colònies fent que molts dels nens i nenes amb situació de risc d'exclusió, amb necessitats educatives especials o de famílies de classe baixa deixessin d'assistir durant aquesta època. Avui en dia continuem la nostra tasca educativa en el lleure essent un esplai confessional, setmanal i amb moltes ganes de continuar treballant pel bé dels joves d’avui.