Saltar a continguts

Centre d’Esplai Santa Maria

Navegació

Menú principal

Història de la revista

La revista Espliu va ser fundada el gener de 1998.
De publicació trimestral, conté de 20 a 24 pàgines a cada número que surt al carrer.
La idea de la revista va sorgir a l'any 1994 quan l'Isaac va proposar la realització d'una revista interna als nois i noies més grans del centre.
Degut als pocs recursos de que disposava el centre en aquells moments es va ajornar la sortida del primer número de la revista del C.E. Santa Maria.
La primera idea era fer una revista feta exclusivament pels nens on apareguessin dibuixos i els resums de les activitats realitzades al centre. Llavors a través de fotocòpies fer els exemplars pels nens que assistien al centre en aquell moment. Ja a l'any 1998, es va insistir més seriament en aquest projecte i es va decidir tirar endavant ja que ja feia temps que se'n parlava i en aquell moment es disposaven de més recursos que a l'any 1994.
El tema econòmic també va influir bastant. En aquells moments el centre ja rebia alguna subvenció per part de l'administració i els nens pagaven una quota per venir a les activitats.
Es va crear una revista amb la idea original de l'any 1994 i a part es va deixar llibertat als nens per crear alguna secció.
Va sortir una revista de format petit força bé per ser el primer exemplar. Tot i que es va mantindre la idea original es va decidir que la revista seria creada amb ordinador i no com es va pensar al principi de fer fotocòpies del que entregaven els nens. Un monitor s'encarregava de copiar-ho tot a ordinador i després fer les fotocòpies.
El següent número va canviar força de l'anterior. El més destacat el nom.
Es va batejar amb el nom d' "Espliu" que va sorgir per culpa d'un error de pronunciació d'una nena que es deia Cristina Parra. Aquesta nena enlloc de dir Esplai deia Espliu i el Jaume va decidir que podíem batejar la revista amb un nom i que Espliu podria estar molt bé.
Degut a la feina que comportava la creació d'un exemplar es va procedir a crear el consell de redacció de la Revista Espliu que estava compost per un director, un redactor en cap, un corrector ortogràfic, encarregats de fotografia i la resta dels monitors. 
En Jaume Pujol, monitor de l'entitat, es va posar de director de la revista ja que tenia experiència després de formar part del consell de redacció de "Cau de Raons" que és la revista de l'Institut Ciutat de Balaguer.
Amb ell van arribar molt canvis a la revista, distribució de tasques, canvi de disseny, creació de seccions, publicitat, augment de pàgines,...
Més endavant es va decidir augmentar el format a tamany DIN-A4 ja que es va veure que amb tot el que es volia posar no hi cabia en aquell format tant petit.
La revista s'havia convertit en una revista reconeguda i força completa on podies trobar seccions fetes pels nens, amb resums de les activitats realitzades pel centre i tota la informació relacionada pel Centre d'Esplai Santa Maria.
A partir del número 4 es va decidir explicar tot el que havia passat a les colònies de l'estiu.
Els dies de sortida al carrer són:
El primer número de cada curs, apareix el primer dissabte d'octubre coincidint amb el primer dia d'Esplai del nou curs. Després de Nadal apareix el segon número de cada curs, coincidint amb l'últim dissabte de gener.
I l'últim número abans de colònies apareix l'últim dissabte d'abril.